Jak vybrat olej

Druh olivového oleje – nejdůležitějším ukazatel kvality olivového oleje je jeho acidita (kyselost). Tato vlastnost nemá zásadnější vliv na chuť , ale určuje obsah mastných kyselin. Nízká kyselost odráží použití kvalitních plodů a perfektních postupů během lisování. Podle acidity je olej rozdělován na různé druhy dané předpisy EU:

Extra panenský olivový olej – acidita menší než 1° (nejlepší oleje však mají aciditu až 0,1°!!! – tzn. že i mezi extra panenskými oleji jsou obrovské rozdíly v kvalitě)

Bio extra panenský olivový olej má stejné vlastnosti jako Extra panenský, avšak získává se z oliv, které nepřišli do kontaktu s chemickými produkty

Panenský olivový olej má kyselost nižší než 2°. Stále jde o přírodní produkt ucházející kvality, ale vzhledem k nižším nárokům na průběh lisování nedosahuje chuti extra panenských olejů

Olivový olej (někdy označován čistý nebo obyčejný) má kyselost nižší než 3,3° a nejčastěji se používá ke smažení nebo do jiných než potravinářských průmyslů, kde chuť oleje není důležitá

Olej z pokrutin se získává mletím dužin a pecek po prvním (panenském) lisování. Dále se upravuje rozpouštědly a prochází dalšími fyzikálními procesy a následně je dochucován panenským olejem. Může být použit pro smažení pokrmů.

Odrůdy oliv

Existuje až 300 druhů oliv. K výrobě oleje se běžně používá asi 30 druhů. Každý druh je většinou vázán na danou lokalitu. Ve Španělsku si z 90% vystačíme se dvěma druhy:

Arbequina – čerstvá, ovocná a především jemná chuť, na kterou jsou čeští konzumenti zvyklí.

Picual – máslová chuť s příchutí fíků a mokrého dřeva, ale především velmi výrazný dozvuk, kdy přichází hořká chuť a chuť pepře

Doba sklizně – chuť oleje velmi ovlivňuje také doba sklizně plodů. Nejkvalitnější oleje se lisují z plodů sklizených v říjnu. Takový olej má výraznou chuť právě po olivách a podstatně více živin a vitamínů. Běžně se plody sklízejí a lisují od listopadu do ledna. V tomto období mají totiž plody několikanásobný obsah oleje. Proto na kvalitní olej spotřebujete až 4x více plodů a to se samozřejmě musí odrazit na ceně konečného produktu

Další zajímavosti a fakta – zde vám postupem času chceme shromáždit veškeré vědění o olivovém oleji. Pro začátek to nejdůležitější. Olivový olej:

  • Snižuje možnost kardiovaskulárních chorob
  • Posiluje imunitu
  • Zabraňuje vzniku rakoviny
  • Ochraňuje před cukrovkou
  • Pomáhá při redukci váhy
  • Zpomaluje stárnutí
  • Prodlužuje život

Některé informace byly čerpány z následujících publikací, které vřele doporučujeme:

Olivový olej a další oleje (nakl. SUN, 2011)

Cal Oreyová: Zázračná síla olivového oleje (Euromedia Group, 2009)